Öntöde

Homokba öntés

A homokformázás a legrégibb, de még ma is széles körben használt öntészeti technológia. Különböző változatai elsősorban a homok kötésére használt módszerekben és anyagokban térnek el egymástól.

homokba öntésHomokba formázott öntvények esetén 3 kg feletti termékek is előállíthatók. Technológiánkban műgyantakötésű homokformázást használunk, a keményítést hevítéssel érjük el. Ajánlott befoglaló méretek: 300x400x250 mm.

A héjformázás (Croning-eljárás) egy formaszekrény nélküli formázás, mellyel nagyobb méretű, a nyers homokformázásnál mégis méretpontosabb öntvények készíthetők. A héjformázás lehetővé teszi azt is, hogy nagyobb befektetést igénylő öntőszerszám nélkül készüljenek egyedi és egyszerű formájú öntvények hozott minta alapján.

Technológiánkban műgyantakötésű homokformázást használunk a minimum 15-20 mm vastag héj készítéséhez. Öntödénk előre bevont (ú.n. precoated) homokkal dolgozik, melynél a homokszemcséket egyenletes, vékony fenolformaldehid gyanta és hexametiléntetramin keverékből álló bevonat veszi körül. A különböző homokfajták 6-14% közötti kötőanyag mennyiséggel készülnek.

A homokforma megkötését, megszilárdulását hevítéssel érjük el. A héjformázás két lépésben történik. Első lépésként a műgyantával bevont homokot egy 200-300°C-os fémmintára öntjük és 20 - 30 másodpercig rajta tartjuk. Ez alatt az idő alatt a kötőanyag meglágyul és létrejön egy héj, amely a fémmintára tapad. Második lépésként a felesleges homokot eltávolítjuk és a fémmintát a lágy héjjal együtt 400 - 500°C-os kemencében 3 - 4 percig hevítjük. A héj ez alatt az idő alatt bakelizálódik, kemény és alaktartó lesz. Ezt követően a héjat eltávolítjuk a mintáról, a formafeleket és a hasonló módon készült héjmagot összeállítjuk, homokba vagy acélszemcsékbe ágyazzuk, majd ezután következik az öntés.

Öntödénkben homokbaöntéssel készülnek például nagy méretű csőszorítók, hajtómű fogaskerék előgyártmányok, plakettek.

Homokba öntés 4538Homokba öntés 4570Homokba öntés 4578